De la un singur mesaj, selfie, o căutare pe internet și un joc video, ajungem ușor la dependență.
Zilnic, zeci de milioane de tineri petrec cu orele pe telefon pentru a fi la curent cu informația sau pentru a-și evidenția statutul social, pentru a socializa sau pentru a se relaxa.
Psihologii atrag atenția că dependența de telefoanele mobile poate dăuna grav sănătății pe termen lung și performanțelor la învățare și muncă. Dependența se poate instala după aproape 30 zile de utilizare excesivă a dispozitivului (7 ore pe zi).
Dacă petrecem prea mult timp în spațiul virtual, putem risca să fim afectați de tulburările de somn, oboseala ochiilor, durerile de spate și anxietate. Medicii recomandă limitarea timpului petrecut pe ecrane și practicarea de activități fizice în spațiu deschis.
Întrebat de un corespondent de la Antena 3 CNN câte ore petrece pe zi, pe telefon, un tânăr din București a răspuns: „4-6 ore pe zi”.
Unele administrații locale au luat măsuri drastice pentru a limita dependența de electronice, dar și pentru a preveni accidentele rutiere. În Constanța, pietonii surprinși pe zebră cu căști în ureche și cu ochii în telefon pe durata traversării riscă amenzi usturătoare.
Tot mai mulți tineri, adolescenți și copii, predispuși să devină depedenți, ajung să se izoleze și să devină singuratici. Mulți liceeni care petrec prea mult timp pe smartphone-uri, fără a fi controlați de părinți, ajung să intre în anturaje nocive pe rețele de socializare, să parieze la jocuri de noroc sau să acceseze site-uri pornografice.
În Marea Britanie se încearcă măsuri pentru interzicerea achiziționării și utilizării telefoanelor inteligente de către copiii sub 12 ani. În Franța, Grecia și Țările de Jos, școlile au interzis utilizarea telefoanelor mobile pe durata programului școlar. Nomophobia, teama de a nu avea telefon mobil, ar putea deveni unul dintre marile afecțiuni psihice ale secolului 21.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Elevii nu vor mai avea voie cu TELEFOANE la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier